Paul's great grandmother was also interested in gardening and hired one of the young men who was apprenticed to the head gardener at the Wharton estate. When he was hired, it was with the understanding that he would be provided with living quarters. Paul's great grandmother agreed to the building of the cottage at the rear of the property but said it had to be built in the same style and with the same materials as the big house.

During the more than 100 years that Paul's family had lived in the house there had been a succession of gardeners that had occupied the cottage but it had not been lived in recently. It had suffered some deterioration but most of the architectural features were still surprisingly sound.

With the bay windows and new mansard roof, the cottage suddenly became a grand, though small, Victorian structure. The two-story bays with angled windows, so typical of Italinate style houses, presented an imposing look to the exterior and added quite a bit of usable space inside.

On the first floor, the bays were perfect for Paul's curved desk on one end and the round breakfast table and chairs on the other end of the room. The little curved writing desk had been in his mother's sitting room. Though it was small, it fit nicely into the bay and was quite serviceable for Paul's needs.

<back Home next>